2015. jún 18.

L-Arginin, a csodamolekula

írta: new-vital
L-Arginin, a csodamolekula

A Legnagyobb: Argi +

L-Arginin, a csodamolekula

Az L-Arginin szemi-esszenciális aminosav, a szervezet csak bizonyos körülmények között, bizonyos anyagok jelenlétében tudja előállítani.

Ha ezek az anyagok hiányoznak, vagy nem megfelelő arányban vannak jelen, az L-Arginin esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen aminosavvá válik: hiányát feltétlenül pótolni kell.

Koraszülöttek még nem képesek előállítani, ezért táplálásukban ennek az aminosavnak feltétlenül szerepelnie kell, de pótlásáról kell gondoskodni felszívódási zavarok, vesebetegségek fennállása esetén is, mert ilyenkor csökken a szervezeten belüli L-Arginin szintézis. Alapvető anyagok - mint a kreatin, nitrogén-oxid, agyi ingerületátvivő anyagok vagy az arginin tartalmú immunitás szabályzó fehérje prekurzora, elő-anyaga.

Mivel az L-Arginin az emberi szervezetben előfordul, bevitelének semmilyen károsító hatása nincs, Az L-Arginin a nitrogén oxid-szintézis kiinduló anyagaként számos előnyös tulajdonságot hordoz. Szintjének emelése a szervezetben a nitrogén-oxid keletkezésére serkentő hatással van.
A nitrogén-oxid 1992-ben az „év molekulája" volt, felfedezői és élettani szerepének leírói 1998-ban orvosi és élettani Nobel díjat kaptak!
A nitrogén-oxid egy fontos, úgynevezett vasodilatátor (érfaltágulat fokozó) hatású anyag, melynek szintézise nyomán a kitágult érfalakon belül nagyobb volumenű véráramlás, így oxigén-, tápanyag-, folyadék-és hormonszállítás válik lehetővé. Ennek megfelelően az eredmény szinte minden szerv működésében javulást hozhat. Így az egészséges keringés fenntartásában vagy visszaállításában, magas vérnyomás, érelmeszesedés, vagy szívkoszorúér szűkület esetén feltétlenül szerepet kap. Több kardiológiai tanulmány utal arra, hogy szívbetegeknél a mellkasi fájdalom enyhülhet, növelt pumpahatást, szíverő- és izomnövekedést érhetünk el.
Az átültetett szervekben igen gyorsan érelmeszesedés alakul ki. Ez a krónikussá váló, veszélyes állapot vezet legtöbbször újabb transzplantációkhoz vagy halálhoz.Az átültetett szövet ereiben a simaizom sejtek folyamatosan túlburjánzanak, ennek következtében az ér keresztmetszete szűkül, a vérellátás romlik. A simaizom burjánzását elősegíti az átültetett idegen szövetre adott szervezeti immunválasz is. Ilyen körülmények között, a nitrogén-oxid sejtvédő (citoprotektív) faktorként viselkedik, mivel csökkenti a felszabaduló károsító reaktív szabad gyökök okozta toxicitást, gátolja a vérlemezkék és fehérvérsejtek kicsapódását és kitapadását az érfalhoz. Az L-Arginin pótlása ilyen esetekben is jó hatású, mivel bizonyítottan gátolja az implantátumban a gyors érelmeszesedést. Akadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, ezáltal a trombózis képződését és a vérrögök kialakulását. Jó hatású az időszakos sántítás, perifériás érbetegség esetén is. Úgy tűnik, hogy a cukorbetegség érszövődményeinek megelőzésében, illetve a már kialakult érproblémáknál is hasznos a fokozott L-Arginin bevitel, éppen a nitrogén-oxid termelődés, és ezáltal az értágító hatása miatt.

Diabetesben azért is bír nagy jelentőséggel, mert az L-Arginin azon kevesek egyike, ami a vércukorszint emelkedése nélkül is serkenti az inzulintermelést (non-glükóz inzulin szekretalóg).


Jó hatását látták a vérnyomás ingadozás hatására kialakuló (un. vasculáris) fejfájás és migrén mellett is, az erek sima-izomzatának ellazítása miatt.


Segíti a vesék kiválasztó működését, a szervezet méregtelenítését, főleg az ammónia felszaporodásával járó esetekben.

Támogatja az immunrendszert, főleg B-vitaminokkal és Omega-3 zsírsavakkal együtt fogyasztva.


Sportolásnál, edzéseknél segíti a megfelelő izomtónus fenntartását, növeli az izomerőt, sőt a zsírvesztést is. Segíti az izmok regenerálódását azáltal, hogy a fehérje-anyagcsere melléktermékeit lebontja.

Fokozott erezettség alakul ki az egyébként szálkásabb izomzaton, ezért testépítők előszeretettel alkalmazzák.

Az agyi erek keringésének javításával jobb koncentrációs képességet okoz.


Orvosi rendelvényre erekciós problémák és nemzőképtelenség kezelésére is alkalmazzák, mert az erekción kívül segíti a szexuális hormonok felszabadulását, tágítja a barlangos testek ereit.

A férfi ondófolyadék aminosav állományának 80 %-át az L-Arginin adja, fokozza a spermaszámot és a spermiumok mozgékonyságát is.


Az L-Arginin a testfehérjék építésével sejtregeneráló, segíti a sebgyógyulást, gátolja az öregedést a kollagén szintézis fokozásával és a kollagén sebekben történő fokozott lerakódásával.

Égéseknél, nagy felületű sérüléseknél, műtéti sebeknél ezért is nő a szervezet L-Arginin szükséglete. Serkenti a hormonok felszabadulását, a növekedési hormon és a prolaktin termelődését. Az L-Argininből termelődött nitrogén-oxid fehérvérsejtekben termelődve elöli a baktériumokat, vírusokat.

Japán tanulmányok igen komoly herpeszt és influenzavírust ölő hatásról számoltak be.
E rövid összefoglaló alapján látható tehát, hogy az L-Arginin nem véletlenül viseli a „csodamolekula" nevet, és nem véletlenül áll az orvosi-élettani kutatások középpontjában világszerte.

https://www.youtube.com/watch?v=dAOuSdbfrh0

Szólj hozzá

erekció testépítés vitamin antioxidáns megelőzés stroke magasvérnyomás szívprobléma Forever argi+ l-arginin Nobel Díj