2015. feb 21.

10+1 tanács a szemünk egészségének védelmében...

írta: new-vital
10+1 tanács a szemünk egészségének védelmében...

Lutein a megelőzés...

1. Gyakran pihentessük rövid időre a szemünket

Legalább 20 percenként pillantsunk fel a munkából: ha közelre nézünk (számítógép, papírmunka, olvasás stb.), pillantsunk a távolba - mintha egy bumerángot követnénk a szemünkkel. Nézzünk olyan messzire, amennyire csak lehet. Keressünk mindig valamilyen apró részletet (pl. egy levelet a fa tetején). A munka rövid szüneteltetése és a fókuszálás gyakori váltogatása (közel, aztán távol) ellazítja szemünket.

 

2. Akupresszúrával frissítsük a fáradt szemeket

Ha hosszú, számítógépes munka hatására látásunk elmosódik, szemünk megfájdul, folyamodjunk az akupresszúra ősi módszeréhez, hogy ismét felfrissítsük.

 

Az akupresszúra hatásos módja: behajlított mutatóujjunkkal simítsunk végig a szemöldökünkön az orr felőli végétől a külső vége felé haladva. Ezt ismételjük többször, erős nyomást gyakorolva.

 

3. Mindig gondoskodjunk megfelelő világításról

A legjobb térvilágítás az indirekt mennyezeti világítás, amely egyenletesen szétosztja a helyiségben a fényt. Ideális a halogén lámpák fénye, amelyet a plafonra irányítunk, ez semlegesíti a fényforrás enyhe vibrálását.

 

4. A C-vitaminnal megelőzhető a szürke hályog

A szürke hályog (a szemlencse zavarossá válása) nem sorscsapás. A klinikai tanulmányok azt igazolják, hogy napi 500 mg C-vitaminnal megelőzhető a betegség és a műtét.

 

5. Dióolaj a szemszárazság ellen

A képernyő előtti munkának (kevesebbet pislogunk), a dohányzásnak, a kávéivásnak, a kontaktlencse viselésének, a légkondicionáló használatának és egyes gyógyszerek fogyasztásának gyakori következménye a szemszárazság. Ennek jól bevált, természetes ellenszere a dióolaj. Magas omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmának köszönhetően természetes olajfilmréteget alkot a könnyfilmen. Ezért naponta fogyasszuk - legalább egy evőkanállal.

 

6. Lutein a sárgafolt egészsége érdekében

A lutein a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület, és szemünk számára nélkülözhetetlen. Természetes szempigmentként erősíti a sárgafoltot (az éleslátás helye a retinán). Étrendi kiegészítők formájában kapható. Ahol elérhető a sprayváltozat is, inkább azt ajánljuk, mert hatékonyabb, mint a tabletta. Étkezés előtt 15-30 perccel a szájüregbe kell fújni.

Látásunk drága kincs, amelynek több figyelmet kell szentelnünk. Amíg étrendünket különbözô tápanyagokkal kiegészíthetjük egészséges harmóniánk érdekében, addig hajlamosak vagyunk szemet hunyni szemünk világának megóvása felett, pedig egészségmegôrzésünk szerves részeként különös figyelmet érdemel.

vision_tabletta.jpg

6+1. Lutein

A Forever Vision egy étrend kiegészítô, fekete áfonyával, luteinnel és zeaxanthinnal, ezen felül kiváló antioxidánsokkal és más tápanyagokkal. A fekete áfonya egy közkedvelt, régóta alkalmazott gyógynövény, mely biztosítja a jó látás feltételeit, és javítja a szembe jutó vér áramlását. A lutein egy ismert karotenoid, amely számos zöldségfélében és gyümölcsben is megtalálható, segítve a retina védelmét. A Zeaxanthin és Astaxanthin és más karotenoidok a jó látásért felelôsek.

Csak két tabletta naponta, és a Forever Vision segítségével tisztán tekinthet a jövôbe.

A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei. A termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására.

 

7. A rövidlátók minél ritkábban használjanak szemüveget

A rövidlátók olvasáshoz és közeli tárgyak szemléléséhez lehetőleg csak akkor használjanak szemüveget, ha feltétlenül szükséges. A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis a rövidlátók látása, akik közeli látáshoz, olvasáshoz is állandóan szemüveget viselnek, tovább romolhat.

 

8. Kicsivel gyengébb szemüveget viseljünk

Ha a szemorvos is egyetért vele, próbáljunk meg kicsivel gyengébb szemüveget viselni. Az alulkorrekció kb. 10%-os legyen, ez a szemeknek kellő edzést biztosít. Az ilyen szemüveggel az autóvezetés is engedélyezett.

 

9. Ha a két szem között különbség van - Gyakoroltassuk a gyengébb szemet

Ha valakinek eltérés van a két szem között, fontos, hogy a gyengébb szemet látástréninggel erősítse, gyakoroltassa. Ellenkező esetben fejfájás léphet fel, főképp olvasáskor.

 

Segíthet a "harsonázásnak" nevezett gyakorlat. Az erősebb szemet letakarjuk. Ezután nézzünk a karóránk számlapjára. Állapítsuk meg, milyen távolságból látjuk a számokat kristálytisztán. Ekkor közelítsük az órát kb. 10 cm-rel ettől a ponttól, majd lassan távolítsuk a kiinduló helyzetbe (éles látás), majd távolítsuk 10 cm-rel úgy, hogy lassan homályosodjék el a kép. Lélegezzünk ki, miközben távolítjuk az órát. Lélegezzünk be, miközben visszafelé hozzuk az órát a kiinduló pozícióba.

 

10. Gyakran olvassunk apró betűs szöveget

Hogy szemünk egészségét sokáig megőrizzük, ajánlatos naponta többször apró betűs szöveget olvasni, akár eltérő fényviszonyok mellett is.

Leo Angert dán szemtréner tapasztalataiból. 

Szólj hozzá