2015. sze 16.

Minden idők legnagyobb Q10 vizsgálata...

írta: new-vital
Minden idők legnagyobb Q10 vizsgálata...

A Q10 javítja az érfal működését

A Q10 javítja az érfal működését

A krónikus oxidatív hatások károsítják az érfalban található vékony réteg működését, amely a vérnyomás szabályozásért felelős. Az érfal működészavara előfutára a magas vérnyomásnak, szívbetegségnek és sztróknak.

Szívkoszorúér betegeknél a napi 300 mg Q10 szignifikánsan javította az érfal antioxidáns szintjét, fokozta az artériák rugalmasságát és oxigén ellátottságát. Hasonló javulást tapasztaltak a szívelégtelenség 2-3. osztályába esőknél is, akiknél 9%-kal javult az oxigén ellátottság és 38%-ban javult az érfal működése. Ugyanezt a hatást találták a cukorbetegségből származó érproblémák esetében is.

cardio_health.png

A Q10 csökkenti a vérnyomást

Az oxidatív hatások és az érfal működészavara felelős a magas vérnyomásért, amely 67 millió USA polgárt érint. A Q10 olyan vérnyomáscsökkentő, amely nem okoz túl alacsony vérnyomást (mint a gyógyszerek). Több vizsgálat alapján napi kétszer 60 mg Q10 már 18 Hgmm-el csökkenti a szisztolés és 7 Hgmm-el a diasztolés vérnyomást. A szokásos vérnyomáscsökkentők mellé kiegészítő kezelésnek is ajánlott .

 

A Q10 csökkenti a szívroham okozta károsodást

 A Q10 nagymértékben csökkenti a károsodást a szívrohamon átesettekben. Olyannyira, hogy a Q10 alacsony szintje fokozza a szívmegállásból újraélesztett betegek halálozási kockázatát (34). A szívrohamot átéltek esetén nem feltétlen a vérellátási zavar (isémia) okozza a fő problémát, hanem az oxigénhiány a keringés helyreállását megelőző kritikus percekben . A Q10 ezt a problémát is segít kivédeni, csökkenti az oxidatív stresszt és a keringés helyreállításakor fellépő ritmuszavarokat.

A vizsgálatok szerint a Q10 napi 100-120 mg adagban csökkenti a ritmuszavarokat és más szíveseményeket, fokozza a balkamra funkcióját (ez felel a test vérellátásáért) és lecsökkenti az ismételt szívrohamból fakadó halálozást. Bypasss műtét után infúzióban adva javítja az operációt követő 6-10 órában a balkamra működését, lecsökkentve a szívizom károsodás kockázatát. Hasonló védőhatást tapasztaltak azoknál, akik bypass műtétet megelőző 7-10 napban 150-180 mg Q10-et szedtek.

 

Életkorral csökkenő Q10 szint

Kevéssé ismert, de a Q10 vérszintje 35 éves kortól folyamatosan csökken. Ennek részben az az oka, hogy romlik a Q10 szintéziséhez szükséges anyagok felszívódása, így csökken a májban történő szintézise, továbbá az öregedő szervezetben a növekvő oxidatív folyamatok révén növekszik is a Q10 felhasználása. Ez azt jelenti, hogy önmagában az életkor előrehaladása miatt szükségessé válik a Q10 pótlása.

 

A sztatinok és más gyógyszerek gátolják a saját Q10 termelődést

Régóta ismert, hogy a sztatinok koleszterin szintet csökkentő hatása abból fakad, hogy gátolják a májban a koleszterinszintézist. Ennek mellékhatásaként azonban gátlódik a Q10 szintézis is. A sztatinok szedése a "magas koleszterinszint" ellen értelmetlen és káros , mivel a magas koleszterinszint nem oka a szívbetegségnek. Mivel sztatinokat szívbetegségben szokás felírni, a sztatinok éppen azokban a betegekben blokkolják a Q10 szintézist, akiknek erre a legnagyobb szüksége volna. Peter H. Langsjoen kutató összefoglalója szerint a sztatinok bevezetésével függhet össze, hogy megnőtt a szívelégtelenségben szenvedő ill. meghalt emberek száma, ugyanis a Q10 hiány fokozza a szívelégtelenség kockázatát .

A sztatinok egyik mellékhatása, hogy izomfájdalmakat okoznak, ezt is részben a Q10 hiányának lehet tulajdonítani.

A szívbetegségben vérnyomáscsökkentőként és aritmia gátlóként gyakorta írnak fel béta blokkolókat. A béta blokkolók fokozatosan kiürítik a szervezetből a Q10-et, és pont azokat a veszélyeket idézik ezzel elő, amire a beteg szedi a gyógyszert.

A vízhajtók, a fogamzásgátlók, inzulintermelést serkentő gyógyszerek szintén lecsökkentik a szervezetben a Q10 szintjét (Lukasik, 2004).

Ha szeretnéd olcsóbban...

Ha érdekel...

Üzenj, hívj: 30_206-8365

 

Szólj hozzá

vitamin antioxidáns megelőzés stroke q10 magasvérnyomás szívprobléma pozitiv gondolkodás Q10 Forever gyógyító kód argi+ CardioHealt